Vitální funkce a klinický kontext
Skóre se vypočítá až po zadání všech šesti vitálních parametrů. Další klinické obavy nemění počet bodů, ale mohou zvýšit úroveň eskalace.
Populace a doba po porodu
Od 48 h po porodu platí jiné hranice TF. NHS doporučuje MEWS až do 4 týdnů po těhotenství; vývojová kohorta sledovala po porodu jen 0–16 dní.
Používá se standardní tepová tabulka pro těhotenství a prvních 48 hodin po porodu.
Povinná měření
Teplota na jedno desetinné místo; ostatní parametry jako celá čísla. Desetinná čárka je podporována. Nezadávejte osobní údaje.
Additional concerns (NHS)
Podle NHS formuláře: jeden nebo více znaků může vyžadovat častější měření a eskalaci, i když MEWS vychází nízké.
Metodika, zdroje a omezení
V každé kalkulačce je použit pouze jeden konkrétní bodovací systém. Klinické obavy jsou samostatnou eskalační větví z originálního NHS formuláře.
Skórovací tabulka NHS – přesné meze
Každé měření přispívá 0, 1 nebo 2 body. Tuto tabulku nelze zaměňovat za historické verze MEOWS ani za vývojovou tabulku z BMJ Medicine 2024.
| Parametr | 2 b. | 1 b. | 0 b. | 1 b. | 2 b. |
|---|---|---|---|---|---|
| DF /min | ≤6 | 7–8 | 9–21 | 22–24 | ≥25 |
| SpO₂ % | ≤92 | 93–94 | ≥95 | — | — |
| Teplota °C | ≤35,6 | 35,7–36,1 | 36,2–37,2 | 37,3–37,4 | ≥37,5 |
| TF před 48 h po porodu /min | ≤62 | 63–70 | 71–112 | 113–121 | ≥122 |
| TF od 48 h po porodu /min | ≤50 | 51–57 | 58–98 | 99–107 | ≥108 |
| Systolický TK mmHg | ≤93 | 94–100 | 101–135 | 136–144 | ≥145 |
| Diastolický TK mmHg | ≤56 | 57–61 | 62–88 | 89–96 | ≥97 |
Zdroj: finální NHS Maternity Early Warning Score, zadní strana („Thresholds and triggers“). Nejde o nové lokálně vytvořené skóre.
Eskalace a opakování měření
| MEWS | Úroveň | Lékařské posouzení | Měření |
|---|---|---|---|
| 0–1 | Nízká | Rutinní režim | Stávající frekvence |
| 2–4 | Nízká–střední | Do 30 min | Do 30 min |
| 5–7 | Střední | Do 15 min | Do 15 min |
| ≥8 | Vysoká | Okamžitě | Kontinuálně |
Pokud jsou další klinické obavy: zvážit měření alespoň každých 30 min, při MEWS pod 2 eskalovat na nízkou–střední úroveň a při MEWS nad 2 zvýšit úroveň o jednu kategorii. Přesné obsazení eskalačního týmu musí odpovídat lokální organizaci péče. Při selhání primární eskalace přivolat vyšší úroveň.
Primární zdroje
- NHS England / e-Learning for Healthcare: National Maternity Early Warning Score – finální dvoustránková karta (PDF). Zdrojem konkrétních bodovacích mezí, doplňkových obav a eskalační tabulky je strana 2.
- Gerry S et al. Development of a national maternity early warning score. BMJ Medicine 2024;3:e000748. Vývoj a původní analýza škály; původní teplotní prahy se liší od finální NHS karty.
- NHS England: Maternal Care Bundle (2026). Doporučuje použití národního MEWS během těhotenství a v prvních čtyřech týdnech po těhotenství.
Omezení a klinická bezpečnost
- Skóre vzniklo z fyziologických distribucí zdravější kohorty, nikoli z prospektivně validované prognózy závažných komplikací či úmrtí.
- Pro poporodní přepnutí TF se používá hranice 48 hodin podle finálního NHS formuláře, nikoli okamžik porodu.
- Vývojová data po porodu zahrnovala 0–16 dní; doporučené použití NHS do 4 týdnů je širší než tato vývojová kohorta.
- Samostatná neodkladná intervence může být nutná při krvácení, poruše vědomí, eklampsii, závažné hypertenzi, hypoxemii nebo jiném akutním stavu bez ohledu na MEWS.
- Meze tepové frekvence a další parametry mohou být individuálně odlišné u pacientek s chronickým onemocněním. Nejde o diagnostické kritérium preeklampsie, sepse ani PPH.
- Skóre není určeno pro běžnou netěhotnou gynekologickou pacientku.