Jaký problém řeším?
Zvolte jednu větev. Zobrazí se pouze příslušná část stránky.
Aktivní větev
Nejprve zvolte problém výše.
Společná triáž GIT krvácení
Společné vstupní posouzení pro horní i dolní GIT krvácení. Klinická prezentace slouží jako diagnostické vodítko; sama neurčuje definitivní zdroj krvácení.
A. Klinická prezentace
B. Hemodynamika
mmHg
mmHg
/min
Shock Index = TF / systolický TK. Jde pouze o pomocný ukazatel; nesmí být použit jako jediný nástroj k rozhodování.
Další skóre lze vypočítat, ale nízký výsledek nesmí snížit klinickou naléhavost.
C. Laboratorní hodnoty
Společné laboratorní vstupy pro další validovaná skóre. Prázdný údaj není interpretován jako normální ani jako 0.
g/l
mmol/l
µmol/l
×10⁹/l
🩸 Horní GIT krvácení
Společná vstupní triáž je aktivní výše. Hlavním pre-endoskopickým skórem této větve je Glasgow-Blatchford Score.
Glasgow-Blatchford Score – GBS
GBS odhaduje potřebu klinické intervence a pomáhá identifikovat velmi nízkorizikové pacienty s horním GIT krvácením. Jde o pre-endoscopic score; endoskopický nález není k výpočtu potřeba.
Pohlaví je nutné pro správnou interpretaci hranic hemoglobinu.
Velmi nízké riziko podle ACG 2021: GBS 0–1. Nízký výsledek nenahrazuje klinické posouzení ani hodnocení hemodynamické stability.
Doplňková prognostická skóre AIMS65 a Rockall – doplňková prognostická skóre. Sekce je ve výchozím stavu sbalená.
AIMS65
AIMS65 je neendoskopické prognostické skóre pro akutní horní GIT krvácení. Každé z pěti kritérií má hodnotu 1 bod.
1 bod při věku >65 let.
g/l; 1 bod při <30 g/l.
Původní definice: GCS <14 nebo lékařské hodnocení jako dezorientace, letargie, stupor či kóma.
AIMS65 slouží k prognostickému odhadu mortality a závažnosti průběhu; není primárním rule-out nástrojem pro bezpečné propuštění. Hlavním nízkorizikovým skórem této větve zůstává GBS.
Rockall score
Rockall hodnotí prognózu akutního horního GIT krvácení. Pre-endoscopic Rockall používá pouze věk, hemodynamiku a komorbidity. Complete Rockall navíc vyžaduje endoskopickou diagnózu a známky recentního krvácení.
Pre-endoscopic Rockall
<60 = 0 b.; 60–79 = 1 b.; ≥80 = 2 b.
Complete Rockall – až po endoskopii
Pre-endoscopic Rockall má rozsah 0–7 bodů; complete Rockall 0–11 bodů. Vyšší skóre je spojeno s vyšším rizikem nepříznivého průběhu. Skóre nenahrazuje klinické ani endoskopické rozhodování.
Možný zdroj krvácení
Anamnestická a klinická vodítka k možné etiologii horního GIT krvácení. Nejde o skóre a bez endoskopie neurčují definitivní zdroj krvácení.
Antiagregační léčba, antikoagulace, alkoholová anamnéza a předchozí UGIB jsou nespecifická vodítka a samy neurčují etiologii krvácení.
🩸 Dolní GIT krvácení
Společná vstupní triáž je aktivní výše. Tato větev doplňuje klinický kontext a Oakland score pro rizikovou stratifikaci akutního dolního GIT krvácení.
Klinický kontext
Položky slouží pouze jako diagnostická vodítka. Nevytvářejí etiologické skóre a samy neurčují zdroj krvácení.
Hemodynamicky významné krvácení
Nízkorizikové skóre nesmí snížit naléhavost u klinicky nestabilního pacienta nebo při pokračujícím významném krvácení.
Oakland score
Validované skóre pro identifikaci nízkorizikových pacientů s akutním dolním GIT krvácením. Používá 7 vstupů; srdeční frekvence, systolický TK a Hb se přebírají ze společné triáže výše.
roky
Oakland score vyžaduje explicitní údaj z digitálního rektálního vyšetření.
Validovaný low-risk threshold: Oakland ≤8. Skóre má doplňovat klinické posouzení a nesmí být používáno izolovaně u hemodynamicky nestabilního pacienta nebo při pokračujícím významném krvácení.
🔥 Akutní pankreatitida
Diagnóza akutní pankreatitidy vyžaduje alespoň 2 ze 3 kritérií: typickou bolest, pankreatické enzymy ≥3× ULN nebo kompatibilní zobrazovací nález.
1. Diagnostická kritéria
Hodnocení podle Revised Atlanta Classification; preferovaným laboratorním markerem je lipáza. Prázdný nebo nekompletní údaj není považován za negativní kritérium.
Jednotka dle laboratoře
Stejná jednotka jako lipáza
Jednotka dle laboratoře
Stejná jednotka jako amyláza
2. Možná etiologie
Etiologická vodítka nenahrazují cílené vyšetření. Jednotlivé nálezy mohou etiologii podporovat, ale samy o sobě ji nemusí definitivně prokázat.
U/l; ALT ≥150 U/l časně v průběhu silně podporuje biliární etiologii.
U/l
µmol/l
Jednotka dle laboratoře
mmol/l; 11,3 mmol/l ≈ 1000 mg/dl.
mmol/l; interpretujte podle referenčního rozmezí laboratoře.
3. BISAP – Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis
BISAP hodnotí 5 položek během prvních 24 hodin. Každá pozitivní položka = 1 bod. Pokud některou položku nelze posoudit, skóre zůstane nekompletní.
BISAP: věk >60 let = 1 bod.
mmol/l; interně převedeno na BUN mg/dl.
Impaired mental status: GCS <15 = 1 bod.
°C
/min
/min
kPa; kritérium <4,27 kPa (= 32 mmHg)
×10⁹/l
SIRS = ≥2 z 4: teplota >38 nebo <36 °C; TF >90/min; RR >20/min nebo PaCO₂ <4,27 kPa; leukocyty >12 nebo <4 ×10⁹/l.
Vyšší BISAP je spojen s vyšším rizikem komplikovaného průběhu a mortality. Hranice BISAP ≥3 je běžně používána pro označení vyššího rizika; Revised Atlanta severity se však určuje podle orgánového selhání a komplikací, nikoli podle BISAP.
4. Revised Atlanta severity
Závažnost se určuje podle orgánového selhání a lokálních / systémových komplikací. Tato klasifikace se neodvozuje z BISAP.
Orgánové selhání
Lokální a systémové komplikace
Mild: bez orgánového selhání a bez lokálních či systémových komplikací. Moderately severe: přechodné orgánové selhání <48 h a/nebo lokální či systémová komplikace, bez perzistujícího orgánového selhání. Severe: perzistující orgánové selhání ≥48 h.
Souhrn
Souhrn vždy odpovídá pouze aktuálně zvolené větvi.
Nebyla zvolena aktivní větev.
Vyberte horní GIT krvácení, dolní GIT krvácení nebo akutní pankreatitidu.
🩸 Horní GIT krvácení
- Hemodynamika: —
- GBS: —
- AIMS65: —
- Pre-endoscopic Rockall: —
- Complete Rockall: —
- Možný zdroj: —
🩸 Dolní GIT krvácení
- Hemodynamika: —
- Oakland: —
🔥 Akutní pankreatitida
- Diagnostická kritéria: —
- BISAP: —
- Orgánové selhání: —
- Lokální komplikace: —
- Revised Atlanta: —
Důležité: jednotlivá skóre mají odlišný účel. GBS, AIMS65, Rockall, Oakland a BISAP se vzájemně nesčítají a nevytvářejí společné „GI severity score“.